L&T Campus Recruitment Question papers with Answer Previously Asked questions

Hi friends, I have just appeared Larsen & Toubro Limited selection procedure question  papers with answer details:
L&T Campus Recruitment Question papers with Answer Previously Asked questions


There are three different sets of paper pink,yellow and white,each having 90
questions to be solved in 90min.(sectional cut off)

Each paper consist three sections .i got the sec A which was of white colour.
1. Quantitative (30 Q)
2.verbal and non-verbal (30 Q)
3.English section(30 Q)

Larsen & Toubro Limited  WRITTEN TEST
Total 90 questions , 90 minutes ­­­SECTIONAL CUT OFF IS THERE
1. Aptitude (30 quest)
2. Reasoning (30 quest)
3. English (30 quest)

Larsen & Toubro 1. Aptitude (30 quest)

1. The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week. If one earns Rs. 115 and second
earns Rs. 65 how much is the salary of the 3rd worker.

2. A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7 floors and
company B rents 4 floors. What is the number of sq.feet of unrelated floor space.

3.During a given week A programmer spends 1/4 of his time preparing flow chart, 3/8 of
his time coding and the rest of the time in debugging the programs. If he works 48
hours during the week , how many hours did he spend debugging the program.
Ans. 18.

4. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March they installed
9 additional machines and then disconnected 18 in August. How many were still installed
at the end of the year.
Ans. 27

5. A man owns 2/3 of the market research Beaufort business and sells 3/4 of his shares
for Rs. 75000. What is the value of Business ?

6. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of wall space will 30
cabinets require?

7. A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the printer was in
operation for seven hours during the day, how many lines did it print per minute?

8. From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for advertising, half of the
remainder on commissions and had Rs.6000 left. What was its total income?

9. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she processed three
times as many, and on Wednesday she processed 4000 cheques. In the three days, she
processed 16000 cheques. How many did she process on Tuesday?

10. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accounting machine
ribbons was Rs.160/­. If one dozen accounting machine ribbons cost Rs.20/­, what is the
cost of a dozen proof machine ribbons?

11. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques can she
process in a seven and one half hour day?

12. In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a given day, 30 books
were issued. What fraction remained in the racks?

13. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is less than 6400
feet. What is the greatest possible length of one of the other tapes?

14. A company rented a machine for Rs.700/­ a month. Five years later the treasurer
calculated that if the company had purchased the machine and paid Rs.100/­ monthly maintenance charge, the company would have saved
Rs.2000/­. What was the purchase price of the machine?

15. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One computer
printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the rate of 7800 an hour. When
the first computer finished its run, how many bills did the other computer still have to

16. If a salesman's average is a new order every other week, he will break the office
record of the year. However, after 28 weeks, he is six orders behind schedule. In what
proportion of the remaining weeks does he have to
obtain a new order to break the record?

17 On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers. Inspection of the
first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had errors and were therefore the
available immediately for data processing. On this basis, how many cheques would be
available immediately for data processing on that day?

18. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from Rs.30/­ to
Rs.28/­ a reel and the price of a regular tape from Rs.24/­ to Rs.23/­ a reel. A
computing centre normally spends Rs.1440/­ a month for tapes
and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a month under the new

19. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52". If the size of the machine
is increased proportionately until the sum of its dimensions equals 156", what will be the
increase in the shortest side?
Ans. 6"

20 In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended the annual
company picnic. If 35% of all the employees are man, what percent of all the employees
went to the picnic?

21. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Programme for the homecoming
football game. If Rs.15,000/­ was received for advertisements in the programme, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to make a profit of Rs.8000/­ ?
Ans. 35000

22. If the digits of my present age are reversed then i get the age of my son. If 1 year
ago my age was twice as that of my son. Find my present age.
Ans. father ­73, son­37

23. There are 6561 balls out of them 1 is heavy. Find the min. no. of times the balls
have to be weighed for finding out the heavy ball.
Ans. 8

24.If I walk with 30 miles/hr i reach 1 hour before and if i walk with 20 miles/hr i reach
1 hour late. Find the distance between 2 points and the exact time of reaching
destination is 11 am then find the speed with which it walks.
Ans. 120 miles and 24 miles/hr

25. A thief steals half the total no of loaves of bread plus 1/2 loaf from a bakery. A
second thief steals half the remaining no of loaves plus 1/2 loaf and so on. After the 5th
thief has stolen there are no more loaves left in thebakery. What was the total no of loaves did the bakery have at the beginning.
Ans: 31.

26. A person needs 6 steps to cover a distance of one slab. If he increases his foot
length (step length) by 3 inches he needs only 5 steps to cover the slabs length. What is
the length of the each slab.
Ans: 31 inches.

27. There are 19 red balls and one black ball. Ten balls are put in one jar and the
remaining 10 are put in another jar. What is the possibility that the black is in the right
Ans: 1/2.

28. There is one lily in the pond on 1st June . There are two in the pond on 2nd June .
There are four on 3rd June and so on. The pond is full with lilies by the end of the June .
(i) On which date the pond is half full?
Ans: 29th.

29. A lorry starts from Bangalore to My sore at 6.00 A.M, 7.00 A.M, 8.00 am.....10 pm.
Similarly one another starts from My sore to Bangalore at 6.00 am,7.00 am, 8.00
am.....10.00pm. A lorry takes 9 hours to travel from
Bangalore to My sore  and vice versa.
(i) A lorry which has started at 6.00 am will cross how many lorries.
Ans: 10.

30. A person meets a train at a railway station coming daily at a particular time . One
day he is late by 25 minutes, and he meets the train 5 k.m. before the station. If his
speed is 12 kmph, what is the speed of the train ?
Ans: 60 kmph

2. Reasoning (30 quest)

Answer Questions 1 to 5 on the basis of the information given below:

The only people to attend a conference were four ship captains and the first mates of
three of those captains. The captains were L, M, N and O; the first mates were A, D and
G Each person in turn delivered a report to the assembly as follows:

Each of the first mates delivered their report exactly after his or her captain. The first
captain to speak was M, and captain N spoke after him.

1. Among the following which is not an appropriate order of delivered reports?
M, A, N, G, O, L, D
M, D, N, G, L, O, A
M, N, A, L, D, O, G
M, N, A, O, D, L, G
M, N, G, D, O, L, A
Ans : E

2. In case L speaks after A, and A is the third of the first mates to speak, then among
the following statements which would be untrue?
O spoke immediately after G.
The order of the first four speakers was M, G, N, D.
O's first mate was present.
A was the fourth speaker after M.
The captains spoke in the order M, N, O, L.
Ans : D

3. Among the following statements which statement must be true?
In case the second speaker was a captain, the seventh speaker was a first mate.
In case the second speaker was a first mate, the seventh speaker was a captain.
In case the third speaker was a first mate, the seventh speaker was a captain.
In case the third speaker was a captain, the seventh speaker was a first mate.
In case the seventh speaker was a first mate, the first and third speakers were captains.
Ans : A

4. In case A spoke immediately after L and immediately before O, and O was not the
last speaker, L spoke
Ans : C

5. In case G is M's first mate, D could be the person who spoke immediately
prior to T
prior to L
prior to V
after T
after V
Ans : D

6. At the college entrance exam, a candidate is admitted according to whether he has
passed or failed the test. Of the candidates who are really capable, 80 % pass the test
and of the incapable, 25 % pass the test. Given that 40 % of the candidates are really
capable, then the proportion of the really capable students who can pass the test to the
total students who can pass is about:
A. 68% B. 70% C. 75% D. 73%
Ans: B

7. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 km/hr and including stoppages, it is 45
km/hr. For how many minutes does the bus stop per hour ?
A. 12 B. 10 C. 9 D. 15
Ans: B

8. A boy goes to see a film and finds a man who is his relative. The man is the husband
of the sister of his mother. How is the man related to the boy?
A. Uncle B. Brother C. Nephew D. None of the above
Ans: A

9. The ratio between the number of passengers travelling by I & II Class between two
railway stations is 1 : 50, whereas the ratio of the I & II Class fares between the same
stations is 3 : 1. If on a particular day, Rs. 1325 were
collected from the passengers travelling between these stations, what was the amount
collected from the II Class passengers ?
A. Rs.1250 B. Rs. 1100 C. Rs. 1000 D. Rs.1150
Ans: A

10. When Rajeev was born, his father was 32 years older than his brother and his mother was 25 years older than his sister. If Rajeev's brother is 6 years older than
Rajeev and his mother is 3 years younger than his father, how old was Rajeev's sister
when Rajeev was born?
A. 15 Years B. 7 Years C. 17 Years D. 10 Years
Ans: D

11. If STRAY is coded as TUSBZ then how will MOURN be coded?
(E) None of these
Ans : (B)

12. If MAGIC is coded as PXJFF then how will LEASH be coded?
(E) None of these
Ans : (D)

13. If DOWN is coded as FQYP then how will WITH be coded?
(E) None of these
Ans : (C)

14. If BINARY is coded as DHPZTK then how will KIDNAP be coded?
(E) None of these
Ans : (D)

15. If RASCAL is coded as QZRBZK then how will SOLDER be coded?
(E) None of these
Ans : (D)

Directions 16:20 : In each question below are given two statements followed by two
conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true
even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions
and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given
statements, disregarding commonly known facts.

Give answer (A) if only conclusion I follows; (B) if only conclusion II follows; (C) if
either I or II follows (D) if neither I or II follows and (E) if both I and II.

16.Statements : All puppets are dolls
All dolls are toys
Conclusions : I. Some toys are puppets
II. All toys are puppets
Ans: A

17.Statements : All apples are oranges
Some oranges are papayas
Conclusions : I. Some apples are papayas
II. Some papayas are apples
Ans: D

18. Statements :Some players are singers
All singers are tall
Conclusions : I. Some players are tall
II. All players are tall
Ans: A

19.Statements : All coins are crows
Some crows are pens
Conclusions : I. No pen is coin
II. Some coins are pens
Ans: D

20.Statements : All men are married
Some men are educated
Conclusions : I. Some married are educated
II. Some educated are married
Ans: E

21. Pointing to a man Snehlata says, "He is the only son of my father's father." How is
Snehlata related to the man ?
(A) Mother
(B) Grand daughter
(C) Niece
(D) Sister
(E) None of these
Ans : (E)

22. Pointing to a lady in photograph, Madhurendra said, "Her mother is the only
daughter of my mother's mother." How is Madhurendra related to the lady?
(A) Nephew
(B) Uncle
(C) Maternal uncle
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (D)

23. If P x Q means— 'P is the brother of Q', P ÷ Q means 'P is the son of Q' and 'P – Q' means 'P is the sister of Q' , then which of the following relations will show that Q is the maternal uncle of P ?
(A) Q x R ÷ P
(B) Q ÷ R – P
(C) P x R – Q
(D) P ÷ R – Q
(E) None of these
Ans : (D)

24. In the class of 40 students, if Sanju is at 30th place from one end, what is his
position from the other end?
(A) 9th
(B) 12th
(C) 10th
(D) 11th
(E) None of these
Ans : (D)

25. In a row of girls, Nivedita is 15th from the left and Vimla is 23rd from the right. If
they interchange their positions, then Nivedita becomes 18 th from the left. Then at
what position will Vimla be from the right?
(A) 25th
(B) 24th
(C) 26th
(D) 20th
(E) None of these
Ans : (C)

26. As 'Hindu worshiper' is related to 'Temple' in the same way 'Maulvi' is related to
(A) Monastery
(B) Church
(C) Mosque
(D) Sikh temple
(E) None of these
Ans : (C)

27. As 'Hungry' is related to 'Food' in the same way 'Thirsty' is related to what?
(A) Drink
(B) Tea
(C) Coffee
(D) Juice
(E) Waler
Ans : (E)

28. As 'Fly' is related to 'Parrot' in the same way 'Creep' is related to what?
(A) Snake
(B) Rabbit
(C) Fish
(D) Crocodile
(E) Sparrow
Ans : (A)

29. If ‘M’ denotes ‘÷’, ‘K, denotes ‘–’, ‘T’ denotes ‘×’ and ‘R’ denotes ‘+’, then; 20 K 16 T 8
M 4 R 6 = ?
(A) 18
(B) – 6
(C) – 12
(D) – 18
(E) None of these
Ans: B

30. How many such pairs of letters are there in the word TERMINATE each of which has
as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans: B

3. English (30 quest)

Directions 1­5: In each of the following questions, there is a certain relationship between
two given words on one side of : : and one word is given on another side of : :while
another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with
this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

1.Oxygen : Burn : : Carbon dioxide : ?
(A) Isolate (B) Foam (C) Extinguish (D) Explode
Ans: (C)

2. Grain : Stock : : Stick : ?
(A) Heap (B) Bundle (C) Collection (D) String
Ans: (B)

3. Planet : Orbit : : Projectile : ?
(A) Trajectory (B) Track (C) Milky way (D) Path
Ans: (A)

4. Genuine : Authentic : : Mirage : ?
(A) Image (B) Transpiration (C) Reflection (D) Illusion
Ans: (D)

5.Illiteracy : Education : : Flood : ?
(A) Rain (B) Bridge (C) Dam (D) River
Ans: (C)

Directions for Questions 6 to10 :Each of the following sentences has been divided into
four parts. There is an error in one of the parts. Point out the part which has an error .
6.A) I was astonished by the highly exciting tricks /
B) the acrobat displayed on the rope /
C) at great risk of like
D) at such an advanced age.
Ans: A

7. A) We, who are fortunate enough /
B) to have lived in the present century, /
C) hardly realize how our ancestors suffered /
D) from the belief in the existence of evil spirits.
Ans: B

8. A) We were expecting at least twenty delegates /
B) to participate in the seminar, /
C) but when I reached the hall,
D) I found no any delegate present there.
Ans: D

9. A) We bought five dozens pencils from a shop,/
B) but on opening in the packet at home /
C) we found five pencils short, /
D) but the shopkeeper did not accept the responsibility of the shortage.
Ans: A

10. A) I wanted to book a parcel weighting twenty and a half kilos /
B) but the booking ­clerk refused to book it /
C) on the ground
D) that it was not properly sealed.
Ans: A

Directions for Questions 11­15: In each of the following questions, a paragraph or a
sentence has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and
numbered as given below. Choose the correct order of these parts from the given

A. The potential exchanges between the officials of IBBF and the Maharashtra BodyBuilding
Association has all the trappings of a drama we are accustomed to.

B. In the case of sportspersons, there is room for some sympathy, but the apathy of the
administrators, which has even led to sanctions from international bodies, is

C. A case in the point is the hefty penalty of US $10,000 slapped on the Indian BodyBuilding
Federation for not fulfilling its commitment for holding the Asian Championships
in Mumbai in October.

D. It is a matter of deep regret and concern that the sports administrators often cause more harm to the image of the country than sportsmen and sportswomen do through
their dismal performances.

Ans: 2

A. Its cargo consisted of 38 sacks of spices and Magellan himself had been hacked to
pieces on the beach of Mactan in the Phillipines

B. So contrary to popular beliefe it was the crew of the Victoria who were the first men
to have sailed around the globe

C. In spetembre 1522 Victoria , the sole survivor of the Armada, limped into the spanish
port San Lucar , manned by a skeleton crew of 15, so weak they could not talk

D. In septembre 1519 the Armada de Molucca of five ships and 250 sailors has set out
from San lucar de Barrameda under the command of Fernando de Magellan

E. It was to sail to the spice islands of the Malayan Archipelago where they were to
excahnge an assortemnt of bells , mirrors , and scissors for cinnamon and cloves.

A. What came out was very large garland made out of currency notes.

B. The unsuspecting governor opened the box in full view of the gathering

C. When the RBI governor came to inaugrate the new printing press , the local unit of
the BJP handed him a gift wrapped box

D. There was a twist ­ the notes were all as tattered as notes could get

A. But in the industrial era destroying the enemy’s productive capacity means bombing
the factories which are located in the cities.

B. So in the agrarian era, if you need to destroy the enemy’s productive capacity, what
you want to do is bum his fields, or if you’re really vicious, salt them.

C. Now in the information era, destroying the enemy’s productive capacity means
destroying the information infrastructure.

D. How do you do battle with your enemy?

E. The idea is to destroy the enemy’s productive capacity, and depending upon the
economic foundation, that productive capacity is different in each case.

F. With regard to defence, the purpose of the military is to defend the nation and be
prepared to do battle with its enemy.

A. The situations in which violence occurs and the nature of that violence tends to be
clearly defined at least in theory, as in the proverbial Irishman’s question: ‘Is this a
private fight or can anyone join in?’

B. So the actual risk to outsiders, though no doubt higher than our societies, is

C. Probably the only uncontrolled applications of force are those of social superiors to
social inferiors and even here there are probably some rules.

D. However binding the obligation to kill, members of feuding families engaged in mutual massacre will be genuinely appalled if by some mischance a bystander or
outsider is killed.

Directions for Questions 16 to 20: The passage given below is followed by a set of five
questions. Choose the most appropriate answer to each question.

To summarize the Classic Maya collapse, we can tentatively identify five strands. I
acknowledge, however, that Maya archaeologists still disagree vigorously among
themselves—in part, because the different strands evidently varied in importance among
different parts of the Maya realm; because detailed archaeological studies are available
for only some Maya sites; and because it remains puzzling why most of the Maya
heartland remained nearly empty of population and failed to recover after the collapse
and after re­growth of forests.
With those caveats, it appears to me that one strand consisted of population growth
outstripping available resources: a dilemma similar to the one foreseen by Thomas
Malthus in 1798 and being played out today in Rwanda (Chapter 10), Haiti (Chapter 11),
and elsewhere. As the archaeologist David Webster succinctly puts it, “Too many
farmers grew too many crops on too much of the landscape.” Compounding that mismatch between population and resources was the second strand: the effects of
deforestation and hillside erosion, which caused a decrease in the amount of useable
farmland at a time when more rather than less farmland was needed, and possibly
exacerbated by an anthropogenic drought resulting from deforestation, by soil nutrient
depletion and other soil problems, and by the struggle to prevent bracken ferns from
overrunning the fields.
The third strand consisted of increased fighting, as more and more people fought over
fewer resources. Maya warfare, already endemic, peaked just before the collapse. That
is not surprising when one reflects that at least 5,000,000 people, perhaps many more,
were crammed into an area smaller than the state of Colorado (104,000 square miles).
That warfare would have decreased further the amount of land available for agriculture,
by creating no­man’s lands between principalities where it was now unsafe to farm.
Bringing matters to a head was the strand of climate change. The drought at the time of
the Classic collapse was not the first drought that the Maya had lived through, but it was
the most severe. At the time of previous droughts, there were still uninhabited parts of
the Maya landscape, and people at a site affected by drought could save themselves by moving to another site. However, by the time of the Classic collapse the landscape was
now full, there was no useful unoccupied land in the vicinity on which to begin anew, and
the whole population could not be accommodated in the few areas that continued to
have reliable water supplies.
As our fifth strand, we have to wonder why the kings and nobles failed to recognize and
solve these seemingly obvious problems undermining their society. Their attention was
evidently focused on their short­term concerns of enriching themselves, waging wars,
erecting monuments, competing with each other, and extracting enough food from the
peasants to support all those activities. Like most leaders throughout human history, the
Maya kings and nobles did not heed long­term problems, insofar as they perceived
them. We shall return to this theme in Chapter 14.
Finally, while we still have some other past societies to consider in this book before we
switch our attention to the modern world, we must already be struck by some parallels
between the Maya and the past societies discussed in Chapters 2­4. As on Easter Island,
Mangareva, and among the Anasazi, Maya environmental and population problems led to
increasing warfare and civil strife. As on Easter Island and at Chaco Canyon, Maya peak
population numbers were followed swiftly by political and social collapse. Paralleling the
eventual extension of agriculture from Easter Island’s coastal lowlands to its uplands,
and from the Mimbres floodplain to the hills, Copan’s inhabitants also expanded from the
floodplain to the more fragile hill slopes, leaving them with a larger population to feed
when the agricultural boom in the hills went bust. Like Easter Island chiefs erecting ever
larger statues, eventually crowned by pukao, and like Anasazi elite treating themselves
to necklaces of 2,000 turquoise beads, Maya kings sought to outdo each other with more
and more impressive temples, covered with thicker and thicker plaster— reminiscent in
turn of the extravagant conspicuous consumption by modern American CEOs. The
passivity of Easter chiefs and Maya kings in the face of the real big threats to their
societies completes our list of disquieting parallels.
According to the passage, which of the following best represents the factor that has been
cited by the author in the context of Rwanda and Haiti?

(1) Various ethnic groups competing for land and other resources.
(2) Various ethnic groups competing for limited land resources.
(3) Various ethnic groups fighting wit each other.
(4) Various ethnic groups competing for political power.
(5) Various ethnic groups fighting for their identity.
Ans: 2

By an anthropogenic drought, the author means
(1) A drought caused by lack of rains.
(2) A drought caused due to deforestation.
(3) A drought caused by failure to prevent bracken ferns from overrunning the fields.
(4) A drought caused by actions of human beings.
(5) A drought caused by climate changes.
Ans: 4

According to the passage, the drought at the time of Maya collapse had a different
impact compared to the droughts earlier because
(1) The Maya kings continue to be extravagant when common people were suffering.
(2) It happened at the time of collapse of leadership among Mayas.
(3) It happened when the Maya population had occupied all available land suited for
(4) AIt was followed by internecine warfare among Mayans.
(5) Irreversible environmental degradation led to this drought.
Ans: 3

According to the author, why is it difficult to explain the reasons for Maya collapse?
(1) Copan inhabitants destroyed all records of that period.
(2) The constant deforestation and hillside erosion have wiped out all traces of the Maya
(3) Archaeological sites of Mayas do not provide any consistent evidence.
(4) It has not been possible to ascertain which of the factors best explains as to why the
Maya civilization collapsed.
(5) At least five million people were crammed into a small area.
Ans: 4

Which factor has not been cited as one of the factors causing the collapse of Maya
(1) Environmental degradation due to excess population.
(2) Social collapse due to excess population.
(3) Increased warfare among Maya people.
(4) Climate change.
(5) Obsession of Maya population with their own short­term concerns.
Ans: 3

Directions 21­25: Pick out from the words, given below each sentence, the word which
would complete the sentence correctly and meaningfully.
21. Unhygienic circumstances..................health problems.
A) give rise to B) bring in to existence C) call for D) replace
Ans: A

22. If she were chosen for the job, she..........a good secretary.
A) will make B) can make C) would make D) would have made
Ans: C

23. Didn't you go to the restaurant yesterday...........?
A) No I did'nt B) Yes I didn't C) No, I did D) will, yes.
Ans: A

24. The Chernobil tragedy had taken place about four years.............
A) past B) ago C) before D) since
Ans: B

25.Every government servant is finding it necessary to supplement his............... by
doing something extra.

A) earnings B) profits C) remuneration D) income
Ans: D
Directions 11­15: In each of the following questions, out of the given alternatives,
choose the one which best expresses the meaning of the given word.

26. Abolish
Ans: A

27. make up
Ans: D

28. dispatched
taken by force
ordered to go
Ans: D

Ans: B