Tata Motors Interview Questions And Answers For Averages and Clock

Tata Motors Interview Questions and Answers:


1.  In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

               A.6.25 B.6.5  C.6.75 D.7

Answer: Option A


2.  A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?

                A.28  4 years7 B.31  5 years7 C.32  1 years7 D.None of these

Answer: Option B

3.  A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

        A.Rs. 4991 B.Rs. 5991  C.Rs. 6001 D.Rs. 6991

Answer: Option A

4.  The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

           A.0 B.1   C.10    D.19

Answer: Option D

5.  The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

A.76 kg B.76.5 kg    C.85 kg  D.Data inadequate E.None of these

        Answer: Option C


6.  The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?

A.23 years   B.24 years  C.25 years D.None of these

        Answer: Option A

7.  The average monthly income of P and Q is Rs. 5050. The average monthly income of Q and R is Rs. 6250 and the average monthly income of P and R is Rs. 5200. The monthly income of P is:

A.3500 B.4000 C.4050 D.5000

        Answer: Option B


8.  The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

A.35 years  B.40 years  C.50 years D.None of these
   
        Answer: Option B


9.  A car owner buys petrol at Rs.7.50, Rs. 8 and Rs. 8.50 per litre for three successive years. What approximately is the average cost per litre of petrol if he spends Rs. 4000 each year?

A.Rs. 7.98   B.Rs. 8 C.Rs. 8.50 D.Rs. 9
 
         Answer: Option A


10.  In Arun's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother's view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?

A.67 kg. B.68 kg.  C.69 kg. D.Data inadequate E.None of these

       Answer: Option A


Clock Questions:

1. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?

A. 45 B. 60   C. 75 D. 9

Answer & Explanation

Answer: Option D

Explanation:

Let number of notes of each denomination be x.

Then x + 5x + 10x = 480

 16x = 480

 x = 30.

Hence, total number of notes = 3x = 90.

2. There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room is the same. If 20 candidates are sent from B to A, then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:

A. 20 B. 80   C.  100 D.200

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

Let the number of students in rooms A and B be x and y respectively.

Then, x - 10 = y + 10      x - y = 20 .... (i)

and x + 20 = 2(y - 20)      x - 2y = -60 .... (ii)

Solving (i) and (ii) we get: x = 100 , y = 80.

 The required answer A = 100.

3.If a - b = 3 and a2 + b2 = 29, find the value of ab.

A. 10 B. 12  C.   15  D. 18

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

2ab = (a2 + b2) - (a - b)2

   = 29 - 9 = 20

   ab = 10.


4.In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ?

A. 160 B. 175  C.   180  D. 195

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Suppose the man works overtime for x hours.

Now, working hours in 4 weeks = (5 x 8 x 4) = 160.

 160 x 2.40 + x x 3.20 = 432

 3.20x = 432 - 384 = 48

 x = 15.

Hence, total hours of work = (160 + 15) = 175.


See More Questions Paper